Oppskrifter på villsau
Vi har prøvd oss fram på en del varianter, og har landet på følgende måter å tilberede kjøttet:
Generelt bør en være forsiktig med for sterkt krydder til villsau. Bruk gjerne bare salt og pepper, evt. litt lammekrydder, timian og rosmarin. Våre villsaulam beiter gjennom hele sommeren på ville vekster i fjellet. Dette forklarer smaken, som nærmer seg viltsmak, og skiller seg ut fra vanlig hvitsau. Kjøttet er mer marmorert og har struktur og smak som er forskjellig fra hvitsauen. Mye av smaken sittet i fettet som har en gunstig fettsyresammensetning.
Ribbe/Slagside
Legg ribba (evt. delt i doble pinner) med kjøttsida ned på rist over langpanne med noe vann i. Krydre med salt og pepper. Dekk til med folie. Stekes i ovnen et par timer ved 125 grader.
Før servering snus ribba og folien tas av. Øk temperaturen til 225 grader og stek videre i ca et kvarter. Følg med så ribba ikke blir tørrstekt.
Serveres med potet/potetmos/grønnsaker. Ta vare på sjyen fra steikinga. Den serveres varm sammen med ribba.
Vi har fått tips om marinering av ribba med flytende honning som gnis sparsomt på ribba som så krydres (etter smak) med krydder som timian, rosmarin, hvitløk- løkpulver, salt og pepper. Marineres et par timer før steiking. Snacks!
Slagsida kan og brukes til å lage nydelig kjøttrull. Da må du ofre en bog eller to for å få nok til å fylle rulla. Bruk gelatinpulver, salt og pepper, løk eller andre ting du er glad i. Noen bruker også ribbene til kjøttsuppe eller frikasè.
Nakkestykke
Stykket brunes lett i ei jerngryte (kan sløyfes). Legges i glass- eller leirform med lokk. Krydre med salt og pepper. Ha løkbåter og gulrot i forma. Fyll på med en kopp vann. Steikes ved 125 grader til kjøttet løsner fra beinet; i tre til fire timer. Du kan bruke kortere steiketid, men da må temperaturen økes noe. Lag brun saus av krafta, og server sammen med poteter og kokte grønnsaker.
Det går også an å bruke nakke til kjøttsuppe: Trekk stykkene i lettsaltet vann til det løsner fra beinet. Plukk det reint for kjøtt, og del kjøttet i passende biter. Bruk de grønnsakene du ønsker og trekk dem i kjøttkrafta. Smak til med krydder og evt. mer salt. Ha kjøttet i til slutt. Nydelig! En av husfruens favoritter!
Koteletter
Steikes uten krydder ca. to min. på hver side i steikepanne på sterk varme. Legges etterpå i glass- eller leirform. Krydre med salt og pepper evt. lammekrydder. Legg noen løkbåter og gulrotskiver i gryta. Kok ut steikepanna med litt vann. Hell dette oppi forma. La stå opptil ca 1 time i steikeovnen ved 125-150 grader. Serveres sammen med stekesjyen til poteter og grønnsaker.
Etter den raske forsteikingen, kan man også la kotelettene ettersteike på svak varme i panna til man har oppnådd ønsket grad av gjennomsteiking. Husk litt krydder. Grad av gjennomsteking og krydring dreier seg om smak og behag!
Lår
Gni låret inn med flytende honning og krydre med f.eks timian, rosmarin, salt, pepper, løkpulver. Dekk til og mariner i noen timer. Legges i stor stekepose og steikes ved 100 grader over natta eller i løpet av en dag.( Man kan evt. bruke steiketermometer og steike til kjernetemp er omkring 65 grader, avhengig av hvor gjennomstekt du vil ha kjøttet.) Dersom du skal ha lår(ene) til selskap, kan de med fordel avkjøles i posen etter at kraften er helt av til saus. De er da lettere å skjære pent opp og kan ligge klare som oppskjærte lår helt fram til rett før servering da de ”friskes” opp (uten pose) ved 225 grader i ca 15 min. eller til låret har fin steikefarge. Lag brun- eller viltsaus av sjyen. Serveres sammen med poteter og grønnsaker.
Lammeskank / Gryte av lammbog
Du trenger:
-to lammeskanker (nedre del av
bog/lår) til hver person, evt. kjøtt fra bog.
-litt mel og salt/pepper i en pose
-en rødløk el. vanlig løk
-to gulrøtter
-salt og pepper
-rosmarin fersk eller tørket
-en boks (hakkede) hermetiske tomater
-to fedd (eller mer) hvitløk
-to dl. vann
Del bogkjøttet i store biter. Skanken kan være hel. Ha litt mel og salt i en pose og vend kjøttstykkene i melblandingen. Ha litt smør/margarin i stekepanna og brun kjøttbitene på ganske sterk varme. Ha stykkene over i en jerngryte og tilsett løkbåter og gulrøtter i biter. Tilsett salt og litt pepper. Ha i hvitløk, hermetiske tomater og vann. Litt fersk eller tørket rosmarin setter god smak.
Sett på lokk og ha gryten i forvarmet stekeovn på 170 grader i ca 3,5 timer. Gryta kan også stå å småkoke på kokeplata i 2-3 timer.
Serveres med poteter eller hjemmelaget potetmos gjerne med litt blomkål innblandet!
Fantastisk godt!!!
Fenalår
På bestilling kan vi lage fenalår av villsaulam du har kjøpt av oss. Dette må vi ha beskjed om før disse parteres og vi må beregne oss noen kroner for jobben (ca. 200.- pr. lår).
Vi bruker også å ha en mindre produksjon av fenalår fra voksen sau. Disse kan bestilles uavhengig av lamme-handel. Lårene pleier å være speket og tørket ferdig i februar/mars året etter. Men det er verdt å vente på…